Αξιοθέατα

Γενικές Πληροφορίες για το νησί της Ρόδου


rhodestown aerial

Η Ρόδος είναι ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς και ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα.Ταξιδιώτες την επισκέπτονται για δεκαετίες και είναι ως γνωστόν ως ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην Ευρώπη. 

Γεωγραφικά, το νησί της  Ρόδου βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο,νοτιοανατολικά της Αθήνας και είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.Έχει μήκος 79,7 χλμ και πλάτος 38 χλμ,με συνολικό εμβαδών 1,400 τετραγωνικά χλμ και ακτογραμμή περίπου 220 χλμ.

Η πόλη της Ρόδου βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού. Η κύρια πύλη εισόδου του τουρισμού είναι το “Διεθνές Αεροδρόμιο Διαγόρας” (RHO) και βρίσκεται 14 χλμ από την πόλη της Ρόδου. 

Ιστορικά, η Ρόδος ήταν διάσημη παγκοσμίως για τον Κολοσσό της Ρόδου όπου χτίστηκε την κλασσική περίοδο και ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του κόσμου.’Ηταν ένα άγαλμα του Θεού του Ήλιου περίπου 35 μέτρα ύψος,το οποίο στέκονταν με το ένα πόδι σε κάθε πλευρά του λιμανιού αλλά έπειτα από ένα σεισμό κατέρρευσε.

Το πιο γνωστό χρονικό διάστημα ήταν πιθανώς όταν οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη κυριαρχούσαν εδώ , αφού υπάρχουν ακόμη πολλά κτίρια από αυτή τη περίοδο.Οι Ιππότες ήρθαν το 1309 στο νησί και έμειναν μέχρι το 1522 όπου το κατέλαβαν οι Τούρκοι.Το 1912 η Ρόδος κατελήφθη από την Ιταλία , όπου έγιναν πολλές υποδομές στο νησί .Η Ρόδος απελευθερώθηκε από τους Ιταλούς το 1948 και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

 

medievaltown aerial

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.Το νησί της Ρόδου είναι και γνωστό ως νησί του Θεού Ήλιου.Οι Έλληνες συνήθιζαν να αποκαλούν τη Ρόδο “το Νησί του Ήλιου” λόγω του πολιούχου θεού της, όπως και άλλα ονόματα που είχε το νησί ,”το Νησί των Ιπποτών” ή ”Οφιούσα” (νησί των Φιδιών).

Πολλοί ντόπιοι ασχολούνται με τον τουρισμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί αγρότες στο νησί.Επειδή είναι ένα μεγάλο νησί , πολλοί από στους κατοίκους έχουν επίσης,συνήθεις επαγγέλματα όπως: δημόσιοι υπάλληλοι , ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπάλληλοι γραφείου κ.λ.π.

 

Τι να δείτε στην πόλη της Ρόδου:

Η πόλη της Ρόδου , είναι από μόνη της πολύ όμορφη .Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περπατήσετε γύρω από την Παλιά Πόλη και να δείτε που θα σας οδηγήσουν τα γραφικά αυτά δρομάκια .Το Μαντράκι είναι μια πολύ ωραία περιοχή για περίπατο και από το λόφο του Μόντε Σμιθ θα έχετε μια υπέροχη πανοραμική θέα με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Στο λιμάνι του Μανδρακίου μπορείτε να δείτε τα δύο περίφημα χάλκινα ελάφια όπου ο Κολοσσός της Ρόδου στέκονταν κάποτε . Το παλιό τμήμα της πόλης είναι από το Μεσαίωνα , μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε με τα πόδια το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου καθώς και τον δρόμο των Ιπποτών .Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε  είναι το ενυδρείο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης.

Η Ακρόπολη της Ρόδου χρονολογείται από την κλασική ελληνική περίοδο (5ος- 3ος αιώνας π.Χ.) και βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.Το μερικώς ανακαινισμένο τμήμα της περιοχής αποτελείται από το  “Ναό του Απόλλωνα” κάτω από το οποίο είναι ένα Στάδιο και ένα μικρό αμφιθέατρο . Περιβάλλεται από ένα μεγάλο πάρκο που ονομάζεται Μόντε Σμιθ , που ονομάστηκε από τον Άγγλο Ναπολέοντα ναύαρχο William Sidney Smith .

 

COMPLEX RHODES

 

 

 


Αξιοθέατα στη Νότια Ακτή


 

KALITHEASPINGS

Πηγές Καλλιθέας: Η Καλλιθέα είναι διάσημη για τις ζεστές ιαματικές πηγές της, οι οποίες χτίστηκαν από τους Ιταλούς . Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ρόδου κοντά στο Φαληράκι και είναι ένα πραγματικά μαγευτικό μέρος με φοίνικες , πεύκα και όμορφα ανακαινισμένα κτίρια με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, επηρεασμένα από την αραβική αρχιτεκτονική . Τα σμαραγδένια νερά της θάλασσας ταιριάζουν απόλυτα με αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, προσθέτοντας ένα ακόμη άγγιγμα ομορφιάς σε ολόκληρη την εικόνα.

 

7springs

Επτά Πηγές: Οι Επτά Πηγές είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς της Ρόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ από την πόλη της Ρόδου μεταξύ της περιοχής Κολύμπια και του χωριού Αρχίπολη και προσφέρει ένα δροσερό , μαγευτικό τοπίο , μια πραγματική όαση , ακόμη και μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού , πλημμυρισμένο στο πράσινο . Νερά βγαίνουν από τις πηγές όλο το χρόνο , τα οποία καταλήγουν σε μια μικρή λίμνη . Μπορείτε να πάτε στη λίμνη περπατώντας μέσα από ένα στενό τούνελ μήκους 186μ. Η λίμνη υφίσταται χάρη σε ένα φράγμα  που χτίστηκε από τους Ιταλούς , με σκοπό να παρέχει στα κοντινά Κολύμπια φρέσκο νερό.Η περιοχή των Επτά Πηγών και τα κοντινά δάση είναι κατάλληλα για περπάτημα.

 

tsampika monastery

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Τσαμπίκας:  Το Μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας: βρίσκεται 27 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρόδο επάνω σε ένα βραχώδες βουνό κοντά στο χωριό Αρχάγγελος.Η Παναγία Τσαμπίκα λέγεται για να κάνει θαύματα σε νεαρές γυναίκες που έχουν δυσκολία στη σύλληψη τέκνου και συχνά προσεύχονται γι ‘αυτήν της ,την βοήθεια. Εάν οι προσευχές τους ανταποδοθούν , τότε το παιδί που θα γεννηθεί θα πάρει το όνομα της Παναγίας   (Τσαμπίκα για τα κορίτσια και Τσαμπίκος για τα αγόρια ). Κάτω από το λόφο υπάρχει μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού , που έχει πάρει το όνομα της Μονής Τσαμπίκας.

 

haraki-bay

Χαράκι :Το Χαράκι βρίσκεται 38 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και είναι ένα μικρό και ήσυχο ψαροχώρι με όμορφη παραλία κρυστάλλινα νερά και πολλές ταβέρνες και café.Δίπλα είναι το μεσαιωνικό κάστρο του Φεράκλου και μια από τις πιο όμορφες αμμώδεις παραλίες ,η παραλία Αγάθη.

 

lindos

Λίνδος:  Η Λίνδος είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται σε ένα μεγάλο και μαγευτικό κόλπο , μια γραφική πόλη. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού . Είναι περίπου 50 χλμ νότια της πόλης της Ρόδου ,με τις χρυσαφένιες παραλίες που την καθιστά σε ένα από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς.Πάνω από τη σύγχρονη πόλη υψώνεται η Ακρόπολη της Λίνδου ,ένα φυσικό φρούριο που οχυρώθηκε διαδοχικά από τους Έλληνες , τους Ρωμαίους , τους Βυζαντινούς , τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και τους Οθωμανούς . Η Ακρόπολη προσφέρει εκπληκτική θέα που κόβει την ανάσα .Αξίζει να επισκεφτείτε τον κόλπο του Αγίου Παύλου που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της Ακρόπολης της Λίνδου.

 

prassonisi

Πρασονήσι:Το Πρασονήσι ακρωτήριο είναι ένα μέρος του νησιού της Ρόδου. Βρίσκεται 92 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου στο νότιο – δυτικό τμήμα της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού , και όταν τα επίπεδα του νερού είναι αρκετά χαμηλά , αυτό το νησί είναι μια χερσόνησος που συνδέεται με τη Ρόδο . Κατά τη διάρκεια του χειμώνα , και όταν τα επίπεδα του νερού είναι αρκετά υψηλά, το  Πρασονήσι γίνεται ένα νησί. Στο νοτιότερο άκρο του Πρασονησίου υπάρχει ένας φάρος.Στο Πρασονήσι μπορείτε να βρείτε μικρά ξενοδοχεία , καταστήματα ευκολίας , εστιατόρια , και φυσικά μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ. Σημειώνεται ότι είναι ένα καλό μέρος γιαwindsurfing και kitesurfing στους ισχυρούς ανέμους . Από τη μία πλευρά του ακρωτηρίου υπάρχει το Αιγαίο με μεγάλα κύματα για έμπειρους surfers . Από την άλλη πλευρά , υπάρχει η Μεσόγειος Θάλασσα με επίπεδο νερό το οποίο είναι καταλληλότερο για αρχάριους.

 


 

Αξιοθέατα στη Δυτική ακτή

 

filerimos cross

Φιλέρημος: Το μοναστήρι της Φιλερήμου είναι πάνω σε ένα λόφο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Ρόδο και είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε .Το άνω μέρος του Φιλερήμου είναι ένα μεγάλο οροπέδιο με πολλά κτίρια τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά.Στην περιοχή γύρω από το μοναστήρι , υπάρχουν τα ερείπια ενός βαπτιστήριου σε σχήμα σταυρού . Από το Μοναστήρι της Φιλερήμου, ξεκινά επίσης την πορεία του Χριστού προς τον Γολγοθά με παραστάσεις αποτυπωμένες πάνω σε πέτρες δεξιά και αριστερά της διαδρομής. Στο τέλος αυτής της διαδρομής , πάνω σε ένα λόφο με καταπληκτική θέα , υπάρχει ένας τεράστιος σταυρός που μπορείτε να επισκεφτείτε με μια εσωτερική σκάλα.

 

butterflyvalley

Κοιλάδα των Πεταλουδών:Η Κοιλάδα των Πεταλούδων  βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και είναι το σπίτι για χιλιάδες πεταλούδες , τα είδη των πεταλούδων είναι του Jersey Tiger Moth που καλύπτουν όλο το τοπίο μετά την υγρή περίοδο ( τέλη Μαΐου ) λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας στην περιοχή. Τα δέντρα Oriental  Sweetgum που βρίσκονται στη κοιλάδα των Πεταλούδων  εκπέμπουν μια μυρωδιά που προσελκύει τους σκόρους αυτούς και  έτσι δημιουργούν ένα μοναδικό βιότοπο που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί.

 

old kamiros

Κάμειρος:Η Κάμειρος βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Ρόδου και 3 χλμ δυτικά από το χωριό Καλαβάρδα. Η Αρχαία πόλη ήταν χτισμένη σε τρία επίπεδα και την είχαν ανακαλύψει οι Δωριείς.Δίπλα στην Αρχαία Πόλη Καμείρου βρίσκεται η παραλία της Καμείρου με το μικρό λιμάνι από όπου αναχωρούν τα πλοία για το μικρό νησί της Χάλκης.Η Κάμειρος είναι το ιδανικό μέρος για ένα μεσημεριανό διάλειμμα , δεδομένου ότι υπάρχει ένα μικρό εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα.

 

monolithos

Μονόλιθος: Η Μονόλιθος βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και είναι ένα αρκετά όμορφο αρκετά χωριό.Έξω από το χωριό είναι το Ενετικό Κάστρο , χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου 100 μέτρων . Αυτό το κάστρο χτίστηκε το 1480 από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη για να προστατεύσουν το νησί από επιθέσεις . Στην πραγματικότητα , αυτό το κάστρο δεν είχε ποτέ κατακτηθεί . Το Κάστρο της Μονολίθου είναι ευρέως ερειπωμένο σήμερα, αλλά προσφέρει υπέροχη μαγική θέα προς τη θάλασσα και τα δύο νησάκια απέναντι σε αυτό. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο παρεκκλήσια που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Η πρόσβαση στο κάστρο είναι από μια σκάλα λαξευμένη στο βράχο.

 

Τι να κάνετε:

Ρόδος: Η Ρόδος έχει πολλές επιλογές για μεγάλους, καθώς και για παιδιά. Υπάρχουν πολλά θαλάσσια σπορ, καθώς και γήπεδα τένις, γκολφ και ιππασία. Στα Αφάντου υπάρχει γήπεδο για γκολφ και είναι το τρίτο σε μέγεθος στην Ελλάδα. Μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύση στην Καλλιθέα. Το νησί είναι μεγαλο και είναι από μόνο του μια μεγάλη εξερεύνηση.

Ρόδος-Νυχτερινή ζωή: Θα βρείτε πληθώρα από  μπαρ, παμπ, ντίσκο, κλαμπ όπως και καζίνο εδώ στη Ρόδο. Υπάρχει κάτι για κάθε γούστο, τόσο ξένων  τουριστών όσο και Ελλήνων. Το πιο τρελά πάρτι συμβαίνουν στην πόλη της Ρόδου, κυρίως στη νέα πόλη  καθώς και στη Λίνδο, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά ωραία σημεία σε πιο ήσυχα μέρη.

Φαγητό: Θα βρείτε πληθώρα  μπαρ, παμπ, ντίσκο, κλαμπ όπως και καζίνο εδώ στη Ρόδο. Υπάρχει κάτι για κάθε γούστο, τόσο ξένων  τουριστών όσο και Ελλήνων. Το πιο τρελά πάρτι συμβαίνουν στην πόλη της Ρόδου, κυρίως στη νέα πόλη  καθώς και στη Λίνδο, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά ωραία σημεία σε πιο ήσυχα μέρη.

Ψώνια στη Ρόδο: Στο νησί της Ρόδου μπορείτε να βρείτε ολά τα είδη καταστημάτων. Υπάρχουν τα εμπορικά καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε επώνυμα ρούχα και παπούτσια, βιβλία, είδη τεχνολογίας,γυαλιά και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα τουριστικά καταστήματα με σουβενίρ, όπου μπορείτε να αγοράσετε  δερμάτινες ζώνες, κεραμικά, τσάντες, εικόνες, κεντήματα, αντίγραφα της αρχαίας τέχνης και άλλα είδη λαικής τέχνης.

Οδηγώντας στο Νησί: Το οδικό δίκτυο της Ρόδου είναι αρκετά καλό ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα με ένα αυτοκίνητο ή ένα μοτοποδήλατο. Υπάρχει επίσης μια καλή οδική συγκοινωνία με μέσα μαζικής μεταφοράς . Οι υπηρεσίες συγκοινωνίας  διεκπεραιώνονται από δύο φορείς: την ΡΟΔΑ που εξυπηρετεί προαστιακές περιοχές ( Καλλιθέα , το Φαληράκι , Ιαλυσός , Κρεμαστή , το αεροδρόμιο , Παστίδα , Παραδείσι ) όπως και τη δυτική ακτή του νησιού και το ΚΤΕΛ  που εξυπηρετεί τα χωριά και τα θέρετρα κυρίως στην ανατολική ακτή του νησιού.Αρκετά σκάφη μπορούν επίσης να σας μεταφέρουν σε εξορμήσεις στις παραλίες.Στο νησί της Ρόδου έχει διάσπαρτα μικρά χωριά και παραλιακά θέρετρα που περιμένουν να τα ανακαλύψετε…

Παραλίες στη Ρόδος: Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική ακτή του νησιού . Η ανατολική Ακτή ειναι αυτή που δεν φυσάει πολύ και  οι περισσότερες παραλίες είναι κατάλληλες για οικογένειες με παιδιά.Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ προτιμούν  το Πρασονήσι στο Νότιο μέρος του νησιού λόγω των ανέμων που επικρατούν όλο τον χρόνο. Στο ακρωτήριο Λαδικό υπάρχει ένας μικρό κόλπος όπου γυρίστηκε η ταινία “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” με τον πασίγνωστο ηθοποιό Antony Quinn, και είναι μαγευτικά ωραίο . Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές άλλες παραλίες που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε….

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές παραλίες που αξίζουν να επισκεφτείτε.

COMPLEX FUN


 

Παραλίες που αξίζουν να επισκεφτείτε

          Ανατολική Ακτή                                        Δυτική Ακτή

Καλλιθέα                 Χαράκι                                   Ιξιά
Φαληράκι                Κάλαθος                                Κρεμαστή
Λαδικό                     Λίνδος                                    Θολός
Αφάντου                  Γεννάδι                                  Κάμειρος
Τσαμπίκα                Κιοτάρι
Στεγνά                     Πρασονήσι
Αγάθι

Scroll to Top